Antwoorden krijgen dankzij een eenvoudige DNA test

DNA test

Er zijn veel mensen die jaren lang rondlopen met belangrijke vragen over verwantschap. Vaak blijven veel mensen met deze vragen zitten, omdat het enkel voor hun alleen een probleem is. Iedereen leeft gewoon rustig door, maar u blijft met deze vragen zitten. Wat blijkt is dat het dus echt niet een grote stap is zoals vaak gedacht wordt. Een DNA test afnemen is namelijk snel, eenvoudig, betrouwbaar en in sommige gevallen ook rechtsgeldig.

Een DNA test bij uzelf uitvoeren

Als u de beslissing hebt genomen om uw vraag te gaan beantwoorden krijgt u het pakketje thuis gestuurd. U kunt dan heel eenvoudig wangslijmvlies afnemen en terugsturen naar het laboratorium. Als alle deelnemende personen hun DNA hebben afgestaan krijgt u al binnen enkele dagen het resultaat via de post thuis gestuurd. De spanning die u nu al die jaren hebt gehad wordt op deze eenvoudige manier weggenomen. U kunt nu een hoofdstuk in uw leven afsluiten, of juist beginnen. Voor vrijwel elke vraag op het gebied van verwantschap is een antwoord.

De verschillende soorten DNA testen

De vaderschapstesten komen vaak voor, maar er bestaan ook moederschapstesten, broer-zus testen, grootouders testen, oom/tante testen, tweelingtesten en migratietesten. Kortom, u kunt uw gehele bloedlijn nalopen. DNA wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dankzij nieuw onderzoek is het zelfs mogelijk om de achtergrond van verre voorouders te achterhalen. Bij deze test krijgt u de genetische opbouw en familiehistorie in kaart thuis gestuurd. Het is zo mogelijk om de route in kaart te brengen die uw voorouders hebben afgelegd. Dit gebeurt soms wel tot 20 km nauwkeurig. Ook is het dankzij bijvoorbeeld de Y-chromosoomtest ook mogelijk om testen zonder de betreffende personen te doen. Het Y-chromosoom wordt namelijk van vader op zoon altijd doorgegeven en is dus altijd doorslaggevend in een DNA test. De test kan dan bijvoorbeeld met een opa of oom worden uitgevoerd.

Betrouwbaarheid van een DNA test

Het afnemen van een DNA test is zeer betrouwbaar. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de uitslag van de test ook een definitief antwoord geeft op uw vragen. Als vuistregel kunt u ervan uit gaan dat elke test minimaal 99% zeker is dat het resultaat ook de waarheid is. Als er meer loci worden vergeleken kan de betrouwbaarheid nog hoger worden. Doordat u ook de mogelijkheid heeft om een DNA test anoniem uit te voeren, kunt u volledig vertrouwen op de onderzoekers en de uitslag van de DNA test.